Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych ul. Wyspiańskiego 5, 43-300 Bielsko-Biała tel. (33) 812-44-29, tel. (33) 812-33-95
| |
|
Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 28779 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
|
|
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie
|   | TECHNIKUM NR 8 (4 lata)
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA NR 8 |
Misja
ZSGiH jest szkołą, która odwołuje się do tradycji polskiego szkolnictwa zawodowego. Kształcimy młodzież w zawodach gastronomicznych. Prowadzimy klasy Technikum Zawodowego i Zasadniczej Szkoły Zawodowej, w których uczniowie zdobywają wiedzę ogólnokształcącą i teoretyczną wiedzę zawodową. Sukcesywnie powiększamy bazę szkoleniową.
Praktyczna nauka zawodu odbywa się w zakładach gastronomicznych, hotelach i warsztatach szkolnych ZSGiH. Współpracujemy z blisko 60 podmiotami szkolącymi uczniów. Są to znane z dobrej kuchni eleganckie restauracje, popularne karczmy oraz nowoczesne stołówki. Wszyscy nasi uczniowie w toku kształcenia zapoznają się z gastronomią hotelową. Cenne doświadczenia zawodowe nabywają w hotelowych kuchniach, restauracjach, barach i kawiarniach. Poznają arkana profesjonalnej obsługi gastronomicznej bankietów, konferencji, seminariów i innych spotkań biznesowych i prywatnych, a także świadczenia usług cateringowych.
Uczniowie po skończeniu szkoły ponadgimnazjalnej zdają egzamin maturalny i egzamin zawodowy, a absolwenci Zasadniczej Szkoły Zawodowej zdają egzamin z praktycznej nauki zawodu.
Warsztaty szkolne
Szkoła organizuje uczniom zajęcia praktyczne w nowoczesnych WARSZTATACH SZKOLNYCH przy ul. Filarowej 50 na Sarnim Stoku w Bielsku-Białej oraz przy ul. Akademii Umiejętności 1a w budynku Miejskiego Zarządu Oświaty w Bielsku-Białej.
W naszej placówce uczniowie zdobywają wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne pod kierunkiem wykwalifikowanej kadry pedagogicznej. Swoje kwalifikacje zawodowe oraz zamiłowanie do zawodu uczniowie pogłębiają biorąc udział w organizowanych przez Warsztaty Szkolne imprezach okolicznościowych, takich jak: bankiety, jubileusze, itd.
Niewątpliwym atutem Warsztatów Szkolnych jest prowadzona stołówka, z której posiłków (śniadania, obiady, kolacje) korzysta przede wszystkim młodzież zamieszkująca w pobliskim internacie oraz uczniowie ośrodka szkolno-wychowawczego
Jesteśmy szkołą
-
promującą takie cechy charakteru, jak: poszanowanie, tolerancję, życzliwość, dobro, sprawiedliwość, pracowitość i odpowiedzialność
pomagającą wszystkim uczniom w pełnym rozwoju ich zainteresowań i talentów
prowadzącą szeroki zakres działań lekcyjnych i pozalekcyjnych, dzięki którym nasi uczniowie zdobywają wiedzę oraz umiejętności pozwalające sprostać wyzwaniom dorosłego życia
zapewniającą równość szans i sprawiedliwość społeczną
wspierającą ducha partnerstwa między uczniami i nauczycielami, między rodzicami, a szkołą, między społecznością lokalną i szkolną
zapewniającą dobrze zorganizowane i atrakcyjne zajęcia
wspierającą pogląd, że kształcenie jest procesem trwającym przez całe życie
przygotowującą przyszłych fachowców dla szerokiej sieci usług gastronomiczno-handlowych i hotelarskich tak bardzo potrzebnych w turystycznym regionie Podbeskidzia
pozwalającą rozwijać pasje – nie tylko kulinarne
|
Zajęcia pozalekcyjne
-
Koło Młodego Barmana
- Koło Młodego Łasucha
- koło carvingu
- Koło Młodego Gastronoma
- koło informatyczne
- koło teatralne
- koło fotograficzne z elementami grafiki komputerowej
- koło muzyczne
- zajęcia sportowe: aerobik, gry zespołowe, tenis stołowy, rekreacja ruchowa, siłownia, piłka nożna
|
Wizja szkoły
Wizją naszej szkoły jest harmonijne współdziałanie wszystkich organów szkoły i środowiska zmierzające do zapewnienia uczniowi warunków umożliwiających osiągnięcia pełnowartościowego członka społeczeństwa.
Absolwent naszej szkoły powinien stać się Europejczykiem XXI wieku, który poprzez poznanie i akceptowanie samego siebie, opanuje wiedzę i umiejętności pozwalające żyć w zjednoczonej Europie. Uczeń kończący szkołę będzie posiadał umiejętności zawodowe zawarte w charakterystyce absolwenta. Powinien opanować przynajmniej jeden język obcy, a absolwent Technikum Zawodowego dwa języki obce, umieć korzystać z wiadomości medialnych, posiąść umiejętność korzystania z informacji, być przygotowanym do kształcenia ustawicznego i zmiany zawodu, mieć podstawę do podjęcia nauki na wyższych uczelniach.
Rodzice są i będą pierwszymi i najważniejszymi wychowawcami swoich dzieci. Wszechstronne zaangażowanie rodziców w życie szkoły jest jej priorytetem. Gwarantujemy prawidłowy przebieg informacji na linii szkoła - dom i partnerską współpracę.
Nauczyciele ZSGiH to zespół ludzi posiadający duży autorytet wśród młodzieży legitymujący się wysokimi kwalifikacjami umożliwiającymi realizację przyjętych w szkole programów edukacyjnych. Znajomość nowoczesnych teorii pedagogiczno-psychologicznych oraz stosowanie aktywnych metod nauczania są gwarancją kształtowania zbliżonego do ideału modelu absolwenta.
|
Pełna prezentacja szkoły pojawi się po zatwierdzeniu oferty przedstawionej szkole.
Jeżeli szkoła nie otrzymała oferty, prosimy o kontakt:
zmiany@szkolnictwo.pl
Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:
X
TO JEST ROBOCZA PREZENTACJA JEDNOSTKI!
Zapraszamy jednostkę edukacyjną do współpracy.
Wypełnij formularz >>>
Od 20tu lat najpopularniejszy i największy
informator branży edukacyjnej
- przedszkola, szkoły, uczelnie -kolonie, zielone szkoły - inne jednostki
|
OKS www.szkolnictwo.pl e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl - ponad 1,5mln użytkowników/mies.
|
Zarejestruj się lub zaloguj, aby mieć pełny dostęp do informatora o szkołach.
Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").
|
|
|